- De Turkse lira leverde maandag weer flink aan waarde in, omdat er bij beleggers zorgen blijven bestaan over het monetaire beleid van het land.
- Afgezet tegen de dollar verloor de lokale munt zo’n 8 procent van zijn waarde.
- Vorige week was sprake van een korte opleving van de lira, omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beloofde de spaargelden van burgers te beschermen tegen de flinke koersschommelingen.
- Lees ook: Val van lira maakt ratingbureau somberder over toekomst Turkije
De Turkse munt lira leverde maandag zo’n 8 procent van zijn waarde in afgezet tegen de dollar. Bij beleggers blijven er zorgen bestaan over het monetaire beleid van Turkije.
De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Erdogan ziet de rente het liefst zo laag mogelijk omdat hij gelooft dat een hoge rente zorgt voor hogere prijzen. Gebruikelijk beleid van economen is juist het verhogen van de rente om de inflatie in bedwang te krijgen.
De munt werd na een interventie van Erdogan vorige week ruim 50 procent meer waard. Erdogan beloofde om de spaargelden van Turkse burgers te beschermen tegen de flinke koersschommelingen van de eigen munt.
Lees ook: Turkse lira krabbelt op: Erdogan komt met eigenzinnige maatregelen om munt te steunen
Vorige week maandag dook de munt naar een historisch dieptepunt waarbij de munt 60 procent minder waard was dan een jaar eerder, waarna Erdogan ingreep. De munt is momenteel nog altijd 35 procent minder waard dan een jaar terug.
Als gevolg daarvan doen er zich een aantal interessante ontwikkelingen voor. Zo dreigt er een Nutella tekort omdat de Turkse hazelnootindustrie – de grootste ter wereld – de productie heeft teruggeschroefd door relatief hogere prijzen van geïmporteerde meststof en zaden. Ook worden iPhones in Turkije gebruikt als oppotmiddel, omdat ze hun waarde beter behouden dan de lokale munt.
Op dit moment is de beleidsrente in Turkije 14 procent. De inflatie is daarentegen opgelopen tot meer dan 21 procent. Economen voorspellen in doorsnee dat de inflatie volgend jaar op 30 procent kan uitkomen, deels als gevolg van de waardedaling van de lira.